;
25.7.2011 00.00
Lehdistötiedotteet

Varavoimalaitoksen pääkoneistot kuljetetaan Forssaan erityisjärjestelyin

Fingridin uuden varavoimalaitoksen pääkoneistot kuljetetaan Forssaan lähipäivinä erityisleveinä maantiekuljetuksina Mäntyluodon satamasta Porista. Satoja tonneja painava kuljetus pyritään järjestämään yöaikaan, jotta siitä olisi mahdollisimman vähän haittaa muulle liikenteelle. Forssaan vuonna 2012 valmistuvan varavoimalaitoksen pääkoneistot on lastattu laivaan heinäkuun alussa Italiassa Genovassa, mistä ne on kuljetettu Suomeen Mäntyluodon satamaan. Maantiekuljetukset satamasta Forssaan tehdään noin viikon kuluessa.
 
- Kyseessä on kahden kaasuturbiinin ja yhden generaattorin kuljetus. Jokainen koneisto on valmiiksi kasattu Genovassa ja ne tuodaan kukin omina kuljetuksinaan. Yksi generaattori toimitetaan myöhemmin lokakuussa, kertoo laitetoimituksesta projektipäällikkö Juha Pikkupeura Fingridistä.
 
Pääkoneistot kuljetetaan erityisjärjestelyin ja kuljetus pyritään järjestämään yöaikaan. Kaasuturbiini tuodaan 33 metriä pitkällä ja 3,9 metriä leveällä auton vetämällä kuljetusalustalla. Generaattori kuljetus on puolestaan 39 metriä pitkä ja 3 metriä leveä. Kuljetuksilla riittää myös painoa, yksi kaasuturbiini painaa 190 tonnia ja generaattori 230 tonnia.
 
- Pääkoneistojen saavuttua työmaalla on vilkasta. Laitteistojen asennustyöt ovat käynnissä ja samanaikaisesti tehdään vielä laitoksen rakennustöitä. Parhaimmillaan työmaalla on syksyllä noin 160 henkeä töissä, Pikkupeura toteaa.
 
Pääkoneistot on valmistanut italialainen Ansaldo Energia S.p.A. Valmistuttuaan laitos käynnistyy 10 minuutissa noin 300 megawatin tehoon. Kyseessä on Suomen suurin varavoimalaitos, jolla varmistetaan maamme sähköjärjestelmän toimivuutta häiriötilanteissa.
 
Fingridin varavoimalaitos Forssassa lyhyesti

• laitosta tarvitaan tilanteessa, jossa sähköntuotanto vähenee äkillisesti esimerkiksi sähköntuotantolaitosten häiriöiden vuoksi
• teho 2 x 150 megawattia
• koneistona kaksi kaasuturbiinia sekä näihin kytketyt generaattorit ja muuntajat
• apujärjestelmien kriittiset komponentit kahdennettu käyttövarmuuden maksimoimiseksi
• käynnistys tarvittaessa alle 15 minuutissa
• valmis elokuussa 2012
 
Lisätietoja:
projektipäällikkö Juha Pikkupeura, puh. 030 395 4169
johtava asiantuntija Martti Merviö, puh. 040 051 1347