;
15.2.2011 00.00
Ajankohtaista

Häiriöitä rajajohtojen sähkönsiirrossa

Tiistaina aamupäivällä häiriöt rajayhteyksillä rajoittivat samanaikaisesti sähköntuontia Ruotsista, Virosta ja Venäjältä. ​
Suomen ja Viron väliselle Estlink-yhteydelle tuli aikaisin tiistaiaamuna vika, jonka aiheutti vaurioitunut kondensaattori Espoon sähköasemalla. Laitteen korjausmahdollisuuksia ja aikataulua selvitetään parhaillaan. Yhteyden siirtokapasiteetti 365 MW on toistaiseksi pois käytöstä. 
 
Suomen ja Ruotsin välinen Fenno-Skan tasasähköyhteys vikaantui tiistaina aamulla ja vian selvitys on parhaillaan käynnissä. Tasasähköyhteyden 550 MW siirtokapasiteetti on toistaiseksi pois käytöstä.
 
Venäjän sähköjärjestelmästä vastaava järjestelmäoperaattori rajoitti vientiä Suomeen useille tunneille tiistaiksi enimmillään noin 300 MW. Rajoituksen syyksi ilmoitettiin Venäjän sähköverkon käyttövarmuuden turvaaminen sään kylmetessä. Rajoitusten ilmoitettiin alunperin jatkuvan koko kuluvan viikon, mutta rajoitukset peruutettiin tiistaina aamupäivällä.  
 
Estlink ja FennoSkan -häiriöt vähensivät tuontimahdollisuutta keskiviikkona Suomeen Elspot-markkinoilta yhteensä 900 MW, mikä vastaa noin neljännestä kokonaistuontikapasiteetista. Keskiviikon markkinahinnat ovat alkuviikon tasolla. 
 
Sää jatkuu kylmänä ja samoin sähkönkulutus on kuluvan talven huippulukemissa. Tiistaiaamuna kulutus oli suurimmillaan yli 14 300 megawattituntia tunnissa.  
 
Lisätietoja:
Suunnittelupäällikkö Timo Kaukonen puh.  030 395 4228
Kehityspäällikkö Jyrki Uusitalo puh 030 395 5181