;
10.5.2010 00.00
Lehdistötiedotteet

Noudata varovaisuutta sähköpylväiden läheisyydessä

Kantaverkkoyhtiö Fingrid muistuttaa jälleen maanviljelijöitä kevättöiden alkaessa varovaisuudesta sähköpylväiden läheisyydessä työskenneltäessä. Koneilla on varottava menemästä liian lähelle pylväsrakenteita ja jännitteisiä virtajohtimia.Voimajohtoaukeaa saa viljellä ja johdon alla voi liikkua tavanomaisilla maatalouskoneilla, Fingridistä kerrotaan. Pylväsrakenteiden läheisyydessä on kuitenkin maatalouskoneilla työskenneltäessä noudatettava varovaisuutta. - Älä aja traktorilla pylväsjalkojen välistä äläkä haruksen alta, sillä etäisyyttä maanpäällisiin rakenteisiin pitäisi olla kolmisen metriä. Jos taas työskentelet kaivurilla, nosturilla tai muulla työkoneella voimajohdon läheisyydessä, varo ettet joudu liian lähelle jännitteisiä virtajohtimia, varoittaa Fingridin kunnonhallintapäällikkö Marcus Stenstrand.

Jos pylväsrakenteita kuitenkin vaurioituu, on siitä ilmoitettava välittömästi Fingridiin tai paikalliseen sähköyhtiöön.

Kylvöjen peiteharsot huolella kiinni


Myös kevätkylvöjen peiteharsojen kanssa on oltava huolellinen ja varottava etteivät ne lennä voimajohtoihin.

- Jos keväisiä istutuksia peitetään harsoilla, kannattaa varmistaa painoilla ja muilla kiinnittimillä, että harsot pysyvät paikallaan myös puuskaisella ja voimakkaalla tuulella. Tuulenpuuskien lennättämät harsot aiheuttavat nimittäin vuodesta toiseen ongelmia, esimerkiksi käyttöhäiriöitä voimajohdoilla, kertoo Stenstrand.

Johtoihin takertuneet harsot on aina turvallisuussyistä jätettävä ammattilaisten irrotettaviksi. Vähänkin kostunut tai likaantunut harso johtaa sähköä, joten siihen koskemisessa on sähköiskun vaara. Irrottamisen ajaksi voimajohdolta on katkaistava jännite.

Jotta vaaratilanteilta voidaan välttyä, on jokaisesta johtoihin lennähtäneestä harsosta ilmoitettava välittömästi joko Fingridiin tai paikalliselle sähkönjakeluyhtiölle. Peiteharsot pysyvät paikoillaan voimakkailla tuulenpuuskilla, kun ne kiinnitetään riittävän suurten painojen avulla jokaisesta kulmastaan ja myös keskeltä harson peittämää alaa. Keskialueella painoa on oltava jopa 200 kiloa.

Lisätietoja:
Kunnonhallintapäällikkö Marcus Stenstrand, puh. 030 395 5172 tai
040 592 3588

Radiojuttu: Sähkö vaarana kevätpelloilla