;
18.12.2009 00.00
Muut

Sähkön hinta Suomessa edelleen EUn edullisimpia

Suomessa oli vuoden 2009 alkupuolella ostovoimaan suhteutettuna kaikista EU-maista edullisin sähkön verollinen kokonaishinta kotitalouksille. Tiedot perustuvat EU:n tilastoviraston Eurostatin joulukuussa julkistamiin sähkön hintatilastoihin.
-Ostovoimaan suhteutettu hintamme oli peräti 39 prosenttia edullisempi kuin kaikissa EU-maissa keskimäärin, toteaa Energiateollisuus ry:n toimitusjohtaja Juha Naukkarinen.
 
Absoluuttisessakin vertailussa Suomi on euromaiden joukossa Kreikan ja Ranskan ohella edullisimpia sähkömaita. Suomalaisten kotitalouksien sähköstään maksama verollinen kokonaishinta oli noin 26 prosenttia pienempi kuin euromaissa keskimäärin ja noin 22 prosenttia pienempi kuin keskimäärin kaikissa EU-maissa.
 
Ruotsissa kotitaloussähkön kokonaishinta oli noin 24 prosenttia korkeampi kuin Suomessa, Norjassa taas 21 prosenttia korkeampi.
 
Kotitaloussähkön hinta nousi Eurostatin tilastojen mukaan EU:ssa keskimäärin 4,1 prosenttia vuoden 2008 puolivälistä vuoden 2009 puoliväliin. Suomessa hinta nousi hieman enemmän - 6,4 prosenttia.
 
Eurostatin julkistamassa hintavertailussa on tutkittu EU-maiden sekä Norjan ja Kroatian sähkön julkisia listahintoja, jotka ovat kokonaishintoja ja sisältävät sähköenergian ja siirron lisäksi kaikki verot.
 
Lähde:
 
Energiateollisuus ry