;

Sähkönkäyttö supistui lievästi alkuvuonna

Sähkönkäyttö supistui kesäkuussa 1,6 prosenttia viime vuoden kesäkuuhun verrattuna. Tämän vuoden tammi-kesäkuussa sähköä käytettiin 2,3 prosenttia vähemmän kuin viime vuoden alkupuoliskolla. Viimeisten 12 kuukauden aikana sähkönkäyttö on vähentynyt 0,4 prosenttia. Viime talvi oli poikkeuksellisen leuto, lisäksi huonontuneet suhdanteet heijastuvat sähkönkäyttöön. Sateisten säiden vuoksi vesivoiman tuotanto on kasvanut viimeisen vuoden aikana 30 prosenttia, ilmenee Energiateollisuus ry:n (ET) pikatilastosta. Myös tuulivoiman tuotanto on kasvussa.

Viimeisten 12 kuukauden aikana Suomessa on käytetty sähköä 89,3 TWh. Siitä on katettu sähkön ja lämmön yhteistuotannolla (CHP) 30 prosenttia, ydinvoimalla 25 prosenttia, vesivoimalla 17 prosenttia, lauhdutusvoimalla 12 prosenttia ja tuulivoimalla 0,3 prosenttia. Nettotuonnin osuus oli 15 prosenttia. Sähkön tuonti on kasvanut erityisesti Ruotsista ja Virosta. Sähkön tuonti Venäjältä sen sijaan on vähentynyt lievästi.

Vesivoiman tuotanto on kasvanut viimeisten 12 kuukauden aikana 30 prosenttia ja sähkön nettotuonti 16,8 prosenttia. Hiililauhdutus on supistunut 37,5 prosenttia. Sähkön ja lämmön yhteistuotanto on kasvanut runsaan prosentin.

Suotuisten tuulien ja lisääntyneen tuotantokapasiteetin ansiosta tuulivoiman tuotanto on kasvanut vuodessa 46 prosenttia. Kesäkuussa tuulivoiman tuotanto kaksinkertaistui vuodentakaiseen verrattuna. Tuulivoima kattaa nyt Suomen sähköstä 0,3 prosenttia.

Lähde: Energiateollisuus