;
26.9.2008 00.00
Ajankohtaista

Näin selviät pitkästä sähkökatkosta -kansalaisopas julkaistu

Mitä tapahtuu pitkän sähkönkatkon aikana vedenjakelulle, liikenteelle ja lämmitysjärjestelmille? Toimivatko puhelimet? Panevatko kaupat ja pankit ovensa kiinni? Mistä kansalaiset saavat tietoa tilanteesta?

Sähkönjakelun toimitusvarmuus on Suomessa huippuluokkaa. Katkot ovat lyhentyneet ja käyneet yhä harvinaisemmiksi. Häiriöttömään sähkönsaantiin on totuttu etenkin taajamissa, joissa sähköverkko on suurelta osin kaapeloitu maan alle. Haja-asutusalueella katkoja sattuu varsinkin märän lumen, kovan tuulen ja ukkosen aikaan. Silloinkin sähkö palautuu yleensä parissa tunnissa. Säiden ääri-ilmiöiden kuitenkin ennustetaan lisääntyvän.

Fingrid on ollut mukana laatimassa Puolustusministeriön ja yhteistyökumppaneiden kanssa Näin selviät pitkästä sähkökatkosta -opasta. Puolustusministeriön vetämän hankkeen tarkoituksena on lisätä tietoja yhteiskunnan eri toimintojen sähköriippuvuudesta.

Kansalaisopas on luettavissa myös Fingridin sivuilta www.fingrid.fi -> Uutiset -> Julkaisut  

 

Puolustusministeriön ja Turvallisuus- ja puolustusasiain komitean yhteistyökumppaneina hankkeessa ovat olleet Huoltovarmuuskeskus, Energiateollisuus ry, Sähköenergialiitto Sener ry, Fingrid Oyj, Tampereen Sähkölaitos ja Tampereen kaupunki.