;
1.11.2007 00.00
Lehdistötiedotteet

Fingridin "Pirkanpylväs" puetaan valoasuun tänään Lempäälässä

Lempäälän kunnassa, Helsinki-Tampere -moottoritien tuntumassa sijaitseva muotoiltu voimajohtopylväs saa tänään auringonlaskun aikaan ylleen vartavasten sille suunnitellun valoasun.

Pirkanpylvääksi nimetty tummansininen voimajohtopylväs on osa kantaverkon 400 kilovoltin (kV) voimajohtoa Ulvilasta Kangasalle. Sisustusarkkitehti Jorma Valkaman suunnittelema pylväs pehmentää vilkkaasti liikennöidyn moottoritien ylittävää voimajohdon maisemavaikutusta.

Yli 62 metrin korkeuteen kohoava pylväs on kuluneen vuoden aikana ottanut paikkansa seutukunnan kauaksi näkyvänä maamerkkinä. Nyt pylväälle on suunniteltu valaistus, jolla sen linjakkaat muodot saadaan näkyviin myös pimeänä aikana. Valaistussuunnittelija Ilkka Volasen suunnittelemaan kokonaisuuteen kuuluu 32 kappaletta runkoon asennettuja moduliohjattuja kineettisiä RGB-valaisimia, joiden kunkin teho on 50 W. Valaisimissa on myös 30/50 asteen levityslinssit. Kokonaisuutta täydentää  kaksi maahan asennettua valaisinspottia.

Pirkanpylväs on uniikki maisemaan sovitettu massiivinen teräspylväs, jolla on painoa 65 tonnia. Sen perustuksesta maan pinnan yläpuolelle kohoava metrin korkuinen antura on mitoiltaan 11 x 7 metriä ja siitä noin 3 metrin korkeuteen nousevan pilarin halkaisija lähes neljä metriä.

Fingridin yksilöllisesti suunniteltuja ns. maisemapylväitä on Suomessa tällä hetkellä toistakymmentä, tunnetuimpana niistä "Sinikurjet", kolmen pylvään muodostama kokonaisuus Espoossa. Maisemapylväitä sijoitetaan harkitusti paikkoihin, joissa voimajohtorakenteet kulkevat maisemallisesti herkissä kohteissa tai ylittävät vilkkaita liikenneväyliä, kuten Lempäälässä. Maisemapylväät ovat noin 5 - 6 kertaa kalliimpia kuin voimajohtoreiteillä yleensä käytettävät vastaavat pylväät.

Lisätietoja:  
Projektipäällikkö Ritva Laine, 030 395 5134 tai 040 543 3029


Havainnekuva Pirkanpylväästä, Jorma Valkama