;
17.10.2006 00.00
Lehdistötiedotteet

Nordel tekee parhaansa varmistaakseen sähkön saatavuuden pohjoismaissa ensi talvena

Pohjoismaisten kantaverkkoyritysten yhteistyöjärjestö Nordelin mukaan tehon ja energian saatavuus on turvattu pohjoismaissa ensi talven aikana - vesivarastojen vähäisyydestä huolimatta. Energian riittävyys voi kuitenkin olla paikallisesti uhattuna etelä-Norjassa.Nordel on analysoinut sähkötehon ja -energian riittävyyttä pohjoismaissa tämän vuoden lokakuun alusta ensi vuoden huhtikuun loppuun. Järjestön mukaan pohjoismaissa on riittävästi omaa tuotantokapasiteettia lyhytaikaista kysyntähuippua varten jopa pakkasjaksoina. Tehon tarve voidaan kattaa ilman tuontia pohjoismaiden ulkopuolelta. Suomen ja Ruotsin oma tuotantokapasiteetti on kysyntähuippua pienempi, mutta Norjassa ja Tanskassa se on suurempi. Huipun aikana kapasiteettia riittää myös suurimman tuotantoyksikön vioittumisen varalta.

Viime kuukausien vähäisistä sademääristä johtuen pohjoismaiset vesivarastot ovat selvästi ajankohdan normaalitasoa pienemmät. Tulevana talvikautena pohjoismaiden energian kulutus voidaan kattaa lisäämällä lämpövoiman tuotantoa ja tuontia Keski-Euroopan maista sekä vapaaehtoisella sähkön kysynnän joustolla korkeiden sähkön hintojen aikana. Tuonnin lisääminen on mahdollista mikäli siirtokapasiteetti on normaalisti käytettävissä.

Energian riittävyys voi kuitenkin olla paikallisesti uhattuna etelä-Norjassa mikäli sademäärät  ovat lähiviikkojen aikana edelleen vähäisiä, jos siirtokapasiteettia Ruotsista ja Tanskasta joudutaan rajoittamaan, tai jos syksystä ja talvikaudesta tulee tavanomaista kylmempi.

Nordel korostaa, että tiukassa teho- ja energiatilanteessa pohjoismaat tukevat toisiaan. "Pohjoismaiset kantaverkkoyritykset tekevät parhaansa varmistaakseen sähköjärjestelmän toimitusvarmuuden", toteaa Nordelin puheenjohtaja Juha Kekkonen.

Raportit teho- ja energiataseista ovat luettavissa Nordelin sivustolta www.nordel.org.


Lisätietoja: 
Nordelin puheenjohtaja
Juha Kekkonen, Fingrid Oyj +358 30 395 5120

Nordelin käyttökomitean puheenjohtaja
Per Sorensen, Energinet.dk +45 7622 4211
 
Nordelin suunnittelukomitean puheenjohtaja
Bo Kranz, Svenska Kraftnät +46 8739 7840