;
8.5.2003 00.00
Lehdistötiedotteet

Kylvöjen päällä käytettävät peiteharsot kiinnitettävä huolellisesti

Suomen päävoimansiirtoverkosta l. kantaverkosta vastaava Fingrid Oyj muistuttaa kylvöjen päällä käytettävien peiteharsojen huolellisesta kiinnittämisestä. Irronneisiin, tuulen voimajohtoihin lennättämiin harsoihin ei missään tapauksessa saa koskea!

Peiteharsojen ilmaantuminen kylvösten ja istutusten päälle pelloilla ja pihapiireissä on varma kevään merkki. Ja joka kevät tuulenpuuskien irrottamat harsot myös aiheuttavat ongelmia, esimerkiksi käyttöhäiriöitä voimajohdoilla. Voimajohtoon takertuneita harsoja ei missään tapauksessa saa irroittaa itse, vaan niistä on vaaratilanteiden välttämiseksi ilmoitettava välittömästi joko Fingridiin tai paikalliselle sähkönjakeluyhtiölle.

Vähänkin kostunut tai likaantunut harso johtaa sähköä, joten siihen koskemisessa on sähköiskun vaara. Irroittamisen ajaksi voimajohdolta on katkaistava jännite. Harson omistaja voi joutua korvaamaan huolimattomasta kiinnityksestä aiheutuneet vahingot.

Harsot on kiinnitettävä huolellisesti, jotta vahingoilta ja jopa vaaratilanteilta voidaan välttyä. Peiteharsot pysyvät paikoillaan myös kovilla tuulenpuuskilla kun ne kiinnitetään riittävän suurten painojen avulla jokaisesta kulmastaan ja myös keskeltä harson peittämää alaa. Keskialueella on oltava painoa jopa 200 kiloa. Hyväksi käytännön ideaksi on osoittautunut täyttää painona toimiva muovisäkki paikan päällä mullalla. Kun harsot poistetaan, muovisäkkien sisältö tyhjennetään. Idean avulla vältytään raskaiden kivien tai muiden painojen kuljettamiselta. Käytön jälkeen harsot on siirrettävä pois pelloilta ja varastoitava huolellisesti.

Lisätietoja:
Ari Levula 030 395 5505, 0400 648 522
Fingrid Oyj 030 395 4200