;
16.10.2001 00.00
Lehdistötiedotteet

Viherlandian voimajohtopylväs on muotoiltua keskisuomalaista mäntyä

Jyväskylässä sijaitseva Viherlandia Oy on saanut pihapiiriinsä professori Antti Nurmesniemen suunnitteleman voimajohtopylvään. Pylvään materiaalina on syynsuuntaisesti toisiinsa liimattu keskisuomalaisesta männystä tehty lamelli. Pylvään syntyä vauhditti muutaman vuoden takainen Puun vuosi -kampanja.

Suomen päävoimansiirtoverkosta vastaava Fingrid Oyj on jo vuosia liittänyt tekniseen suunnitteluunsa maisemallisen elementin. Menestyksekäs yhteistyö Studio Nurmesniemen kanssa on tuottanut eri puolille Suomea totutusta muoto- ja värimaailmasta poikkeavia teräksisiä voimajohtopylväitä.

Viherlandian pihapiirissä oleva 110 kV (kilovoltti) voimajohdon pylväs vaihdettiin muotoiltuun, nyt liimapuutekniikalla valmistettuun pylvääseen. Sen valmistusta edelsi muutaman vuoden pituinen innovaatio- ja tuotekehittelyvaihe testauksineen.

Pylvään valmisti Euroopan johtaviin liimapuuvalmistajiin lukeutuva hartolalainen Kuningaspalkki Oy. Rakenteen kokonaiskorkeus maan pinnasta on 20 metriä ja puuosien paino noin 5 tonnia.

Professori Antti Nurmesniemen suunnittelu on tuonut tekniselle elementille esteettisen ilmeen. "Näen ympäristön luonnon ja ihmisen tekemien esineiden ja rakenteiden muodostamana kokonaisuutena. Oma tavoitteeni kaikessa ympäristösuunnittelussa on löytää tähän kokonaisuuteen tasapaino. Nämä esineet näkyvät, niitä on siksi turha yrittää peittää. Muotoilun ratkaisu on haettava esineen tehtävästä johdonmukaisuuden ja harmonian kautta", Nurmesniemi sanoo.

Lisätietoja:
Ympäristöjohtaja Erkki Partanen, 030 395 5156, 0400 417 036
Projektipäällikkö Ritva Laine, 030 395 5134, 040 543 3029