;
2.6.2016 15.05
Ajankohtaista

Fingrid seuraa kummilintunsa Lalli-sääksen pesintää, muuttoa ja talvehtimista

Fingrid on jälleen mukana tukemassa synnyin- ja pesimäseutunsa Satakunnan Kokemäen mukaan Lalliksi nimetyn sääksen satelliittilähettimen hankintaa. Kaksi vuotta sitten Lallin vanha lähetin vikaantui kesken talvehtimisen, ja nyt Lallille on hankkeilla uusi lähetin, joka kertoo tietoa Lallin tulevasta vuodesta pesimäpuuhineen, syysmuuttoineen ja talvehtimisineen.
Länsisuomalainen satelliittisääksityöryhmä valjasti Helsingin Yliopiston Luonnontieteellisen keskusmuseon ja Sääksisäätiön yhteistyönä Kokemäellä pesineen sääksikoiraan satelliittilähettimellä ensi kerran kesällä vuonna 2013. Satelliittisääksi liittyy osana laajaan tutkimuskokonaisuuteen, jossa selvitetään sääksen muuttoon ja saalistusalueisiin liittyviä perustietoja.
 
Fingrid seurasi Lallin syysmuuttoa Afrikan kalaisille kosteikkoalueille useiden tuhansien kilometrien etäisyydelle pesimäseuduiltaan Satakunnasta. Vikaantuneesta lähettimestään huolimatta itse lintu palasi hyvissä voimin synnyinseuduilleen seuraavana kesänä. Parin kesän epäonnistuneen pesinnän jälkeen myös Lallin pariutuminen ja pesintäyritys nuoren naarassääksen kanssa on onnistunut tutulla pesimäsuolla Kokemäellä. Tämä mahdollistaa Lallin valjastamisen uudella entistä ehommammalla satelliittilähetimellä.
 
Komea kalasääski Lalli on jo lähes yhdeksänvuotias monet maailman tuulet ja Afrikan helteet kokenut muuttaja. Uuden satelliittilähettimen avulla Lalli voi nyt edelleen viestiä tuhansille seuraajilleen myös tulevista retkistään.
 
Pesäpaikka voimajohtopylväässä voi olla sääksipariskunnille ylivoimainen kohde vastustaa - Lalli itse pesii turvallisen matkan päässä sähkönsiirtolinjasta
 
Fingrid on aikaisemmin kohdannut pesivän sääksipariskunnan voimajohtopylväissään pariinkin otteeseen. Koska kalasääski rakentaa pesänsä kalavesien ääreen puun latvaoksien varaan muuta ympäristöä korkeammalle, sopivien pesäpuiden puuttuessa sääksi on hoksannut rakentaa pesiään myös voimajohtopylväiden rakenteiden päälle - nehän tapaavat olla juurikin "oikeassa osoitteessa" eli avoimella, korkealla ja rauhallisella paikalla. Näin ollen pesäpaikka voimajohtopylväässä on ollut ihan ymmärrettävistä syistä sääksipariskunnille joskus ylivoimainen kohde vastustaa.
 
Koti voimajohtojen pylväässä on kuitenkin merkittävä turvallisuusriski sekä sähkönsiirrolle että linnuille itselleen, joten pesimäkausien päätyttyä ja lintujen lähdettyä Afrikkaan, tyhjät pesät on jouduttu poistamaan voimajohtopylväistä. Pesän poistaminen vaatii aina poikkeusluvan alueelliselta ympäristökeskukselta. Poistettujen pesien läheisyyteen on näissä tapauksissa
rakennettu tekopesät, joihin lintujen on ollut mahdollisuus perustaa uusi koti seuraavan pesimäkauden alettua heti Afrikasta palattuaan. Kummilintumme Lalli on kuitenkin ryhtynyt pesimään vanhalla pesimäpiirillään turvallisen matkan päässä sähkönsiirtolinjasta.
 
Lallin tuomasta tutkimustiedosta on hyötyä myös silloin, kun ihmisten luomat rakenteet ja luonto kohtaavat. Tieto linnun käyttäytymisestä tukee Fingridinkin toimia eri hankkeiden ja kunnossapidon teknisiä ratkaisuja suunniteltaessa. Fingrid haluaa seurata tutun linnun toimia ja lisätä näin myös tietoa sen käyttäytymisestä ja elinolosuhteista, sekä kantaa omalta osaltaan
vastuuta luonnon ja ihmisen kohtaamisesta.
 
Fingridin kummisääksi Lallin liikehdintää voi seurata Luonnontieteellisen keskusmuseon sivustoilta:
http://www.luomus.fi/fi/lalli-satelliittisaaksi
 
sekä Lallin omilta Facebook-sivuilta:
https://www.facebook.com/lallisaaksi 
 

Lalli pesimäsuollaan.
 
9-vuotias Lalli ja 3-vuotias naaras 13.5.2016.
 
Kuvat: Jouko Kivelä, länsisuomalaisen satelliittisääksityöryhmän jäsen ja Lallin satelliitttilähettimen valjastaja v. 2013.