;
25.11.2014 12.00
Lehdistötiedotteet

Sähköä riittää Suomessa ensi talvenakin

Tavoite sähköntuotannon omavaraisuudesta muodostuu Suomelle edelleen haastavaksi, ja tuontiriippuvuus huippukulutustilanteessa on kasvanut. Kotimaisen tuotannon vaje on hyvin kylmän talvipäivän tilanteessa ensi talvena yli 15 prosenttia kulutuksesta eli noin 2 500 megawattia.
- Tulevan talven osalta sähkön riittävyydestä ei tarvitse huolehtia. Edellytyksenä on kuitenkin, että suomalaiset voimalaitokset ja siirtoyhteydet kaikkiin naapurimaihin ovat käytettävissä, toteaa Fingridin toimitusjohtaja Jukka Ruusunen.
 
Ruususen mukaan Suomessa on vallinnut jo useamman vuoden ajan tilanne, jossa edullista sähköä tuodaan voimakkaasti Ruotsista Suomeen. Markkinatilanteesta johtuen kotimaisia lauhdevoimalaitoksia on suljettu ja talven huippukulutustilanteessa tarvitaankin entistä enemmän tuontisähköä.
 
- Kansainväliset sähkömarkkinat ohjaavat jatkossakin sähköä sinne, missä sitä eniten tarvitaan. Kysynnän kasvaessa Suomeen ohjautuu sähköä kaikista ilmansuunnista. Kovalla pakkasella Suomen aluehinta voi nousta korkeaksi. Hinnan kohotessa myös sähkönkulutuksen oletetaan joustavan, mikä helpottaa tilannetta. Markkinat huolehtivat tehokkaasti kysynnän ja tarjonnan tasapainottamisesta, mutta lisäksi yllättävien tilanteiden, kuten vikaantumisten varalle on oltava tarvittavat varasuunnitelmat, sanoo Ruusunen.
 
Suomen sähkönkulutuksen arvioidaan nousevan ensi talvena maksimissaan 15 000 megawattiin. Laskelma perustuu viime tammikuun 24. päivän kulutushuipulle, jolloin sähköntarve oli 17 asteen pakkasaamuna noin 14 300 megawattia. Tuolloin Suomessa tuotettiin 11 600 megawatin teholla sähköä ja loput 2 600 megawattia tuotiin naapurimaista.
 
Kulutushuippu riippuu voimakkaasti lämpötilasta, ja 10 asteen lämpötilan lasku kasvattaa sähkönkulutusta 1 000 - 1 500 megawattia. Jos pakkasta olisi Suomessa 25 astetta, kulutushuippu kipuaisi tällöin noin 15 000 megawattiin.
 
Huippukulutuksen aikana kotimaista sähköntuotantokapasiteettia on arvioitu olevan käytettävissä noin 12 500 megawattia. Tähän sisältyy kaupallisen tuotannon lisäksi tehoreservinä olevat kaksi voimalaitosta, jotka ovat teholtaan yhteensä 365 megawattia.
 
Tuontisähköä ennätyksellisesti Suomeen
 
Fingridin siirtoyhteydet Ruotsista ovat olleet alkuvuonna kovassa käytössä. Sähköä on tuotu Ruotsista tammi-lokakuussa 15,2 terawattituntia, joka on 53 prosenttia enemmän kuin edellisenä vuonna. Samalla ajanjaksolla Suomen sähkönkulutus oli 68 terawattituntia. Ruotsista tuodun sähkön osuus oli siis Suomen koko sähkönkulutuksesta 22,4 prosenttia.
 
Sähköä on tuotu myös Venäjältä. Vallitseva siirtosuunta Viroon on ollut vientiä. Siirtomäärät ovat kuitenkin vaihdelleet voimakkaasti päivä- ja tuntikohtaisesti.
 


Talven 2014-2015 tuotantokyky, kulutus ja sähkövaje. Nuolet näyttävät siirtoyhteyksien tuontikapasiteetit naapurimaista.
 
Fingridin perinteinen Käyttövarmuuspäivä pidetään tiistaina 25.11. Congress-keskus Paasitornissa. Päivän puheenaiheet käsittelevät muun muassa huoltovarmuutta ja Rovaniemellä pidettyä Valve-suurhäiriöharjoitusta sekä sitä kuinka yhteiskunta selviäisi pitkästä sähkökatkosta.
 
Fingridin käyttövarmuuspäivän seminaarin puheenvuoroja voi seurata internetistä webcasting-lähetyksenä. Seminaarin ohjelma alkaa klo 13.00 ja sitä voi seurata verkosta suorana lähetyksenä aina klo 16.00 saakka tai myöhemmin videotallenteina.
 
Lisätietoja:
toimitusjohtaja Jukka Ruusunen, puh. 040 593 8428
johtaja Reima Päivinen, puh. 040 556 2662
 
Webcasting-lähetys Käyttövarmuuspäivästä (linkki löytyy myös www.fingrid.fi -etusivuilta):
http://www.goodmood.fi/webcaster/accounts/fingrid/live/