Verkkolehden artikkeleita

Joustoa kotitöihin Tuntihinta-sovelluksella

Fingridin Tuntihinta-sovellus, joka kertoo seuraavan päivän sähkön hinnan tuntikohtaisesti, on ollut Suomen ladatuimpia sovelluksia syksyn 2022 aikana.

Lue juttu >

 

Näin vältät aamun  ja illan sähköruuhkan

Talviaikaan sähköverkko kuormittuu erityisesti arkiaamuisin ja alkuillasta, jolloin sähköstä voi jopa tulla hetkittäistä pulaa. Sähkösyöppöjen laitteiden käyttöä kannattaa mahdollisuuksien mukaan siirtää noilta tunneilta toiseen ajankohtaan.

Lue juttu >

Kuntien pitää varautua sähkökatkoihin

Venäjän hyökkäys Ukrainaan on vaikuttanut koko Euroopan energiamarkkinoihin. Suomessa kuntien kannattaa varautua siihen, että talvella sähköpula voi aiheuttaa sähkökatkoksia.

Lue juttu >

Jokaisen kannattaa nyt säästää sähköä

Kaikkien suomalaisten tulee pyrkiä vähentämään sähkön käyttöään ja siten osallistua sähköpulan torjumiseen. Sähköä kyllä todennäköisesti riittää, mutta tämänhetkisessä maailmantilanteessa on järkevää varautua myös sähkön niukkuuteen.

Lue juttu >

Kolme vuorokautta omin voimin

Olemme riippuvaisia sähköstä ja vedestä. Jos näiden jakelu jostain syystä estyy, olisi hyvä pärjätä kolme vuorokautta ilman yhteiskunnan apua. Tarvikkeiden lisäksi tarvitaan taitoja, joita esimerkiksi partiolaiset oppivat ihan tavallisessa toiminnassaan.

Lue juttu >

Säästä sähköä, pienennä laskua

Pienillä säädöillä ja laitteiden käytön tarkistuksilla voi pienentää omaa ­sähkönkulutusta sekä sähkölaskua. Ota sähköiset tietoiskut talteen Fingrid-lehden jutusta!

 

Lue juttu >

Miten ohjata kodin energiankäyttöä järkevästi?

Jokaisessa kodissa on useita tapoja ohjata energiankäyttöä ja vaikuttaa energiankäytön kustannuksiin. Omaan kotiin voi valita niistä sopivimmat. Tiedätkö, mitä mahdollisuuksia sinulla jo on?

Lue juttu

 

Miksi pyöräillessä tuntuu nipistelyä?

Fingridiin on tullut yhteydenottoja pyöräilijöiltä, jotka ovat kokeneet nipistelyä pyöräillessään 400 kilovoltin johtojen alitse. Nipistely johtuu maasta ja toisistaan eristettyjen polkupyörän ja pyöräilijän erilaisesta varautumisesta voimajohdon sähkökentässä.

Lue juttu >

Sähköautot ja tuulivoima ne yhteen soppii!

Sähköautot muodostavat ihanteellisen parin tuulivoimavaltaiselle sähköjärjestelmälle, ja sähköä riittää sähköautoille jatkossakin.

Lue juttu >

 

Kevyellä kaupunkiajelulla

Vesisade kastelee nupukivikadut ja tuulenpuuska tuivertaa ylämäessä. Sähköpolkupyöräilijää tämä ei haittaa: pyörä kulkee tasaisesti liukkailla kivillä, ja mäessä avustus tekee pyörästä kevyen poljettavan.

Lue juttu

Sähkölasku ei karkaa pilviin

Pilvipohjainen OptiWatti on älykäs sähkölämmityksen ohjausjärjestelmä. Hallittu energiankäyttö hillitsee ympäristökuormitusta ja säästö tuntuu myös käyttäjän lompakossa.

Lue juttu

 

Kuluttaja hyötyy yhtenäisestä hinta-alueesta

Kantaverkon suunnittelun tavoitteena on ylläpitää niin suurta siirtokapasiteettia, ettei sähkön siirtorajoituksia synny. Näin Suomi voidaan säilyttää yhtenä hinta-alueena.

Lue juttu >

Kylläpäs tuulee, paljonko tuulivoimaa tuotetaan juuri nyt? Tämä nettisivu tietää kaiken

Jatkuvasti päivittyvä infosivu sähköjärjestelmän tilasta kiinnostaa kuluttajia. Sivu perustuu Fingridin avoimeen dataan, joka mahdollistaa myös uusien sovellusten kehittämisen.

Lue juttu

Mitä sähkömarkkinoiden uudistuminen vaatii kuluttajalta?

Kaikki puhuvat sähkömarkkinoiden murroksesta, mutta miten uudistuminen vaikuttaa kuluttajaan? Kysymyksiimme vastasi energiatehokkuuden asiantuntija Päivi Suur-Uski Motivasta. Motiva Oy on suomalainen, valtio-omisteinen yritys, joka tarjoaa asiantuntijapalveluja resurssitehokkuuden lisäämiseksi.

Lue juttu >

Suuren sähkönjakeluhäiriön riski on Suomessa pieni, mutta valmiina pitää olla – näin Fingrid varautuu pahimman varalle

Suurhäiriö kantaverkossa on harvinainen. Fingrid kuitenkin varautuu esimerkiksi sään ääri-ilmiöiden ja kyberuhkien mahdollistamiin suurhäiriöihin muun muassa käytännön harjoituksilla ja syventämällä yhteistyötä viranomaisten ja verkkoyhtiöiden kanssa,

Lue juttu >

 

Kuinka paljon energiaa kotini kuluttaa?

Ensimmäinen askel kodin energiankulutuksen hallintaan on selvittää nykyinen kulutus. Näilä ohjeilla pääset alkuun.

Lue juttu >

Aurinkopaneeleista edullista energiaa mökille

Sähköttömässä mökissä aurinkopaneeleiden hyöty on iso. Pienille kulutuskohteille riittävän mökkisähköjärjestelmän saa parilla tonnilla.

Lue juttu >