;
26.10.2016 16.05
Sähkömarkkinat, Ajankohtaista

Itämeren alueen sähkömarkkinat valmistautuvat sähköjärjestelmän murrokseen

Suomen, Ruotsin, Viron, Latvian, Liettuan ja Puolan kantaverkkoyhtiöiden johtajat tapasivat Helsingissä keskiviikkona 26. lokakuuta. Fingridin isännöimässä tilaisuudessa keskusteltiin Itämeren alueen maita koskettavasta sähköjärjestelmän nopeasta murroksesta. Siirtyminen vihreään sähköjärjestelmään tarjoaa haasteita, mutta myös mahdollisuuksia koko alueelle ja korostaa kansainvälisen yhteistyön merkitystä.
Fingridin toimitusjohtaja Jukka Ruusunen pitää tapaamista onnistuneena. - Baltian merkitys Suomen toimitusvarmuudelle on olennainen. Jälleen ensi talvena kotimainen sähkölämmittäjäkin on riippuvainen luotettavasta sähkön siirrosta Baltiasta. Alueellisen yhteistyön ja sähkömarkkinan on toimittava tiukoissakin tilanteissa,  toteaa Ruusunen. Suomen ja Viron välisillä Estlink-sähkönsiirtoyhteyksillä voidaan kylmänä talvipäivänä tuoda sähköä suuren ydinvoimalan tuotantoa vastaava määrä.
 
Keskusteluissa nousi myös esille Baltian suunnittelema irtautuminen Venäjän sähköjärjestelmästä. Yhtenä selvitettävää vaihtoehtona on Baltian maiden liittäminen teknisesti osaksi pohjoismaista sähköjärjestelmää. Tämä tarkoittaisi Suomen ja Viron välisten sähkönsiirtoyhteyksien merkittävää vahvistamista. Vaihtoehtoisesti Baltia voitaisiin liittää Puolan kautta Keski-Euroopan sähköjärjestelmään. EU komission poliittisesti tukema hanke voisi toteutua aikaisintaan 2020-luvun loppupuolella. Fingrid osallistuu hankkeen sähköjärjestelmää koskeviin teknisiin selvityksiin.
 
Kantaverkonhaltijoiden tapaamisessa käsiteltiin myös laajemmin eurooppalaisen sähkömarkkinan kehitystä ja markkinaintegraatiota. Fingrid osallistuu aktiivisesti hankkeeseen, jossa tavoitellaan Pohjoismaiden ja Baltian säätösähkömarkkinoiden yhdistämistä. Yhteistyön tavoitteena on lisätä alueen sähkön saannin toimitusvarmuutta mahdollisimman kustannustehokkaasti. Tämä on erityisen tärkeää Suomelle, joka on talven paukkupakkasilla erittäin riippuvainen sähkön tuonnista.
 
Keväällä käyttöönotettu Ruotsin ja Liettuan välinen sähkönsiirtoyhteys sitoi Baltian maat entistäkin tiiviimmin osaksi pohjoismaista tukkusähkömarkkinaa. - Seuraava tärkeä askel olisi sähkön vähittäismarkkinoiden avaaminen täysimääräisesti kilpailulle kaikissa Baltian maissa. Asiakkaat on vapautettava säännellyistä rakenteista. Uudessa energiajärjestelmässä asiakas on keskiössä, sanoo Jukka Ruusunen.

Lisätietoja:
toimitusjohtaja Jukka Ruusunen puh. 030 395 5140
markkinakehityspäällikkö Juha Hiekkala, puh. 030 395 5108