;
27.1.2011 00.00
Lehdistötiedotteet

Fingridin uuden varavoimalaitoksen peruskivi muurattiin Forssassa

Suomen kantaverkkoyhtiö Fingrid rakentaa uuden kaasuturbiinitekniikkaan perustuvan 300 megawatin varavoimalaitoksen Forssaan. Voimalaitoksen peruskivi muurattiin tänään. Kyseessä on Suomen suurin varavoimalaitos, jolla varmistetaan maamme sähköjärjestelmän toimivuutta häiriötilanteissa. Voimalaitoksen valmistuttua vuonna 2012 Fingridillä on käytössään Olkiluodon uuden ydinvoimayksikön kapasiteetin verran nopeata häiriöreserviä. ​
Fingridin tehtävänä on vastata maamme sähköjärjestelmän käyttövarmuudesta. Käyttövarmuuden turvaamiseksi Fingrid pitää yllä nopeita häiriöreservejä. Nopeaa häiriöreserviä tarvitaan tilanteissa, joissa sähköntuotanto vähenee äkillisesti esimerkiksi suurten sähköntuotantolaitosten häiriötilanteissa.
 
Forssan laitos rakennetaan, koska Suomeen tarvitaan lisää nopeaa häiriöreserviä Olkiluodon uuden ydinvoimayksikön valmistuessa. Vuonna 2012 valmistuvan varavoimalaitoksen rakentamiskustannukset ovat yli 110 miljoonaa euroa, ja kyseessä onkin yksi kantaverkkoyhtiön historian isoimmista projekteista. Laitos on samalla tärkeä osa Fingridin pitkän aikavälin 1,7 miljardin investointiohjelmaa, jolla varmistetaan uusien suurvoimalaitosten ja uusiutuvan energiantuotannon luotettava siirto sähkönkäyttäjille.
 
Kaiken kaikkiaan häiriöreserviä on jatkossa 1300 megawatin edestä.
Varavoimalaitoksen peruskiven muuraustilaisuudessa puhuivat Fingridin toimitusjohtaja Jukka Ruusunen, työ- ja elinkeinoministeriön energiaosaston ylijohtaja Esa Härmälä ja Forssan kaupunginjohtaja Tapani Venho. Kunniamuuraajina paikalla olivat lisäksi Forssan kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Mika Penttilä ja kaupunginhallituksen puheenjohtaja Minna Lintonen sekä Fingridistä varatoimitusjohtaja Kari Kuusela ja projektipäällikkö Juha Pikkupeura.
 
- Meillä on tätä nykyä 21 varavoimalaitosyksikköä eri paikkakunnilla vakuuttamassa sähköjärjestelmäämme. Forssaan valmistuva laitos on näistä ylivoimaisesti suurin. Yhteiskuntamme on entistä enemmän riippuvainen luotettavasta sähkön saannista. Varavoimalaitoksia tarvitaan varmistamaan kansalaisten ja yritysten sähkön saanti myös merkittävissä häiriötilanteissa, kertoi muuraustilaisuudessa Fingridin toimitusjohtaja Jukka Ruusunen.

Ylijohtaja Esa Härmälä painotti puheessaan myös keskeytyksettömän sähkön saannin merkitystä. - Sähköhuollossa ei voi jäädä lepäämään laakereilla, vaan hyvä menestys on taattava jokapäiväisellä työllä. Tarvitaan merkittäviä uusia investointeja, joista tämä nyt nousemaan lähtevä varavoimala on hyvä esimerkki, Härmälä puhui.
 
Fingrid selvitti uuden varavoimalaitoksen sijoittamista eri paikkakunnille ja päätyi lopulta Forssaan, jonka vahvuutena oli keskeinen sijainti sähkön kulutuksen kannalta, hyvät yhteydet kantaverkkoon ja myös kaupungin myönteinen suhtautuminen hankkeeseen.
- Tämä investointi on mielestäni jälleen selkeä osoitus siitä, että olemme täällä Forssassa keskellä sitä Suomea, jossa kansallinen hyvinvointi ja lisäarvo pääosin muodostuu. Olemme keskellä suurimpien suomalaisten kaupunkikeskusten ja yritystoimintakeskittymien kolmiota, keskellä pääkaupunkiseudun, Tampereen ja Turun muodostamaa kolmiota. Näillä alueilla myös sähköenergian tarve ja sen saannin turvaaminen on ensiarvoisen tärkeää, painotti Tapani Venho puheessaan.

Käynnistys 15 minuutissa

Varavoimalaitosta ei käytetä kaupallisessa sähköntuotannossa vaan ainoastaan häiriötilanteissa. Voimalaitos on valmistuessaan miehittämätön ja täysin automatisoitu ja se voidaan käynnistää 15 minuutissa kauko-ohjauksella Fingridin voimajärjestelmäkeskuksesta Helsingistä.
 
Laitoksen käyttö muodostuu noin kerran kuukaudessa kummallekin yksikölle tehtävistä koekäytöistä ja mahdollisesta käytöstä todelliseen tarpeeseen sähköjärjestelmän häiriötilanteissa. Käytännössä Fingridin varavoimalaitoksia on käytetty noin 10 tuntia vuodessa.
 
Laitosta voidaan käyttää täydellä teholla ilman polttoainetäydennystä vähintään 36 tuntia. Polttoaineena käytetään kevyttä polttoöljyä.
 
Fingridin varavoimalaitos Forssassa lyhyesti
  • laitosta tarvitaan tilanteessa, jossa sähköntuotanto vähenee äkillisesti esimerkiksi sähköntuotantolaitosten häiriöiden vuoksi
  • teho 2 x 150 megawattia
  • koneistona kaksi kaasuturbiinia sekä näihin kytketyt generaattorit ja muuntajat
  • apujärjestelmien kriittiset komponentit kahdennettu käyttövarmuuden maksimoimiseksi
  • käynnistys tarvittaessa alle 15 minuutissa
  • valmis elokuussa 2012
Lisätietoja
toimitusjohtaja Jukka Ruusunen, puh. 040 593 8428
projektipäällikkö Juha Pikkupeura, puh. 030 395 4169.