Metsälinja - 400 kilovoltin voimajohtoyhteys Petäjävedeltä Ouluun

Fingrid suunnittelee uuden noin 310 km pituisen voimajohdon rakentamista Keski-Suomen Petäjäveden ja Oulujoen Muhoksen välille. Metsälinjaksi nimetty 400 kilovoltin yhteys on suunniteltu rakennettavaksi nykyisten 220 ja 400 kilovoltin
voimajohtojen paikalle tai rinnalle.

Hankkeen tiedot
Hankkeen tyyppi: voimajohto
Hankkeen tila: yleissuunnittelu
Pituus: 310 km

Suomen sähkönkulutus on keskittynyt eteläiseen Suomeen, ja Pohjois-Suomessa ja -Ruotsissa tuotettu sähköä siirretään enenevissä määrin etelään palvelemaan teollisuuden ja kuluttajien tarpeita.

Metsälinjan rakentaminen on osa Fingridin pitkän aikavälin kehittämissuunnitelmaa, ja sen rakentaminen vahvistaa pohjois-eteläsuuntaisia sähkönsiirtoyhteyksiä ja korvaa ikääntyneitä 1940 - 1950 rakennettuja voimajohtoja.

Metsälinjan suunnittelun pohjaksi on tehty voimajohdon ympäristövaikutusten arviointimenettely eli YVA. Arviointimenettelyn perusteella jatkosuunnitteluun valittiin reitti Petäjävedeltä Haapaveden kautta Muhokselle. Valittu johtoreitti sijoittuu Petäjäveden, Uuraisten, Multian, Saarijärven, Karstulan, Kivijärven, Kinnulan, Reisjärven, Pihtiputaan, Haapajärven, Nivalan, Haapaveden, Siikalatvan, Limingan, Tyrnävän ja Muhoksen kuntien/kaupunkien alueille.

Hankkeen yleissuunnittelu tehdään 2017 - 2018

Metsälinjan yleissuunnittelua tehdään vuoden 2017 lopusta vuoden 2018 loppuun. Yleissuunnittelun aikana tehdään maastotutkimuksia, valitaan johdon lopullinen reitti ja uusien voimajohtopylväiden paikat.

Maastotutkimuksen aikana nykyisen voimajohdon läheisyydessä liikkuu 2-3 henkilöä maastoautoilla, monitoimikairalla, mönkijällä tai jalkaisin. Jos johdon reitti kulkee metsässä, joudutaan puita kaatamaan jo tässä vaiheessa.

Maanomistajille lähetetään yleissuunnittelun alkamisesta kertova kirje, jossa kerrotaan Fingridin ja yleissuunnittelusta vastaavien henkilöiden yhteystiedot. Heihin voi olla yhteydessä yleissuunnitellun etenemiseen liittyvissä kysymyksissä.

Lisätietoa yleissuunnittelusta ja sen jälkeisistä vaiheista voi lukea esitteessä Mailleni tulee voimajohto.

 

Lisätietoja

Rakennuttaja Fingrid Oyj

Hannu Kuikka
projektipäällikkö
puh. 030 395 5216

Yleissuunnittelu

TLT Engineering Oy
Jari Sinisalo
sijoitusuunnittelija
puh. 040 713 1804

Empower PN Oy
Janne Ruohola
projektipäällikkö
puh. 044 425 2144

Ilari Limnell
sijoitussuunnittelija
puh. 044 425 2106