;

Verkkolehden artikkeleita

Miten ohjata kodin energiankäyttöä järkevästi?

Jokaisessa kodissa on useita tapoja ohjata energiankäyttöä ja vaikuttaa energiankäytön kustannuksiin. Omaan kotiin voi valita niistä sopivimmat. Tiedätkö, mitä mahdollisuuksia sinulla jo on?

Lue juttu

 

Miksi pyöräillessä tuntuu nipistelyä?

Fingridiin on tullut yhteydenottoja pyöräilijöiltä, jotka ovat kokeneet nipistelyä pyöräillessään 400 kilovoltin johtojen alitse. Nipistely johtuu maasta ja toisistaan eristettyjen polkupyörän ja pyöräilijän erilaisesta varautumisesta voimajohdon sähkökentässä.

Lue juttu >

Tieto ei lisää tuskaa, vaan auttaa toimimaan

Vaikuttajan ei tarvitse olla porukan äänekkäin, vaan jokainen voi löytää oman tapansa vaikuttaa, kirjoittaa nuorten vaikuttamisoppaan tehnyt toimittaja Sanna Pekkonen.

Lue juttu

 

Kevyellä kaupunkiajelulla

Vesisade kastelee nupukivikadut ja tuulenpuuska tuivertaa ylämäessä. Sähköpolkupyöräilijää tämä ei haittaa: pyörä kulkee tasaisesti liukkailla kivillä, ja mäessä avustus tekee pyörästä kevyen poljettavan.

Lue juttu

Sähkölasku ei karkaa pilviin

Pilvipohjainen OptiWatti on älykäs sähkölämmityksen ohjausjärjestelmä. Hallittu energiankäyttö hillitsee ympäristökuormitusta ja säästö tuntuu myös käyttäjän lompakossa.

Lue juttu

 

Haloo! Jääkaappi soittaa

TET-harjoittelijamme otti selvää älyjääkaapeista.

Lue juttu >

Johtoalueen käyttöoikeuskorvaus metsämaalla on monen tekijän summa

Lunastusmenettely on monivaiheinen prosessi, joka nousee aika ajoin yleiseen keskusteluun mediassa. Usein tarvitaan oikeaa tietoa ja ymmärrystä voimalinjan alle jäävien maiden korvausten muodostumisesta.

Lue juttu

Energia- ja ympäristöalalta valmistuu tulevaisuuden tekijöitä

Energiantuotannon ja ympäristötekniikan alat ovat niin lähellä toisiaan, että ne ovat vuosien varrella yhdistyneet yhdeksi ammattikorkeakoulujen koulutusalaksi, jolta valmistuneet insinöörit työllistyvät monipuolisiin tehtäviin muun muassa energiayhtiöissä ja prosessiteollisuudessa.

Lue juttu >

Havupuiden viljely täydentää voimalinjamaiden käyttöä

Heikki Puputti on kuusifarmari, joka viljelee puita Eurassa, Köyliössä ja Säkylässä. Osa Puputin puista ja koristehavuista kasvaa myyntikuntoon Olkiluotoon kulkevien voimalinjojen alla.

Lue juttu >

Eikö Suomi olekaan katajainen kansa?

Suomalainen gini on noussut maailmankuuluksi. Suosio tuo mukanaan myös ongelmia: kotimaisia katajanmarjoja ei saa kovin helpolla mistään. Entäpä, jos antaisi katajan kasvaa voimalinjamaille, ja keräisi sitten sadon talteen?

Lue juttu >

Aurinkopaneeleista edullista energiaa mökille

Sähköttömässä mökissä aurinkopaneeleiden hyöty on iso. Pienille kulutuskohteille riittävän mökkisähköjärjestelmän saa parilla tonnilla.

Lue juttu >

Kuinka paljon energiaa kotini kuluttaa?

Ensimmäinen askel kodin energiankulutuksen hallintaan on selvittää nykyinen kulutus. Näilä ohjeilla pääset alkuun.

Lue juttu >