Olkiluoto 3:n järjestelmäsuojan uusi sopimuskausi käynnistyy heinäkuussa
Energiaviraston päätöksen mukaan Teollisuuden Voima Oyj:n (TVO) Olkiluoto 3 -ydinvoimalaitoksen (OL3) järjestelmänsuojaan osallistuvien kohteiden hankinta on Fingridin tehtävä. Vuoden alusta sovellettu väliaikainen OL3:n järjestelmäsuojajärjestely päättyy kesäkuun 2025 lopussa. Fingrid ja TVO ovat nyt sopineet OL3:n järjestelmäsuojan maksujärjestelyistä ja päivittäisestä tiedonvaihdosta 1.7.2025 alkaen.
Fingrid on tarjouskyselyn perusteella sopinut heinäkuun alusta vuoden 2026 loppuun asti OL3:n järjestelmäsuojan ylläpitoon osallistuvat osapuolet, jotka ovat Kemira Chemicals Oy, Metsä Board Oyj, Neoen Storage Finland 1 Oy, Sappi Finland Operations Oy, Stora Enso Oyj, Teollisuuden Voima Oyj ja UPM Communication Papers Oy. Lisäksi uusia kohteita on suunniteltu liittyvän OL3:n järjestelmäsuojaan syksyn 2025 aikana, ja tarvittavien tiedonsiirtoyhteyksien toteutus on käynnissä.
Osapuolet välittävät Fingridille aamuisin tiedon OL3:n järjestelmäsuojan ylläpitoon seuraavalle vuorokaudelle käytettävissä olevasta määrästä. Fingrid julkaisee kello 9.30 avoimen datan palvelussaan summatiedon käytettävissä olevasta määrästä. Ylläpitoon valitaan kullekin vuorokaudelle 350 MW kohteita, mikäli TVO ei ole ilmoittanut alhaisempaa tarvetta. Fingrid julkaisee kello 11 avoimen datan palvelussaan seuraavalle vuorokaudelle ylläpitoon tilatun määrän. Tätä tietoa myös päivitetään, mikäli ylläpitoon varattuja kohteita jää pois esim. vikaantumisen seurauksena. Olkiluoto 3:n suurin mahdollinen verkkoon syöttö ilman järjestelmäsuojaa on 1 220-1 240 MW riippuen voimalaitoksen omakäytön järjestelyistä. Voimalaitoksen tuotantotehoa ja verkkoon syöttöä voidaan kasvattaa edellä mainitusta OL3:n järjestelmäsuojassa ylläpidetyn tehon määrällä.
Kohteet saavat tarjouksensa mukaisen korvauksen ylläpidosta ja syntyvät kustannukset vaihtelevat ylläpidetyn kapasiteetin määrän ja sähkön markkinahinnan mukaan. Heinäkuun alun mukaisen sopimuskapasiteetin tehopainotettu keskiarvo on 7,8 €/MW,h kapasiteettikorvaukselle. Vuorokausimarkkinaperusteisen korvauksen raja-arvon, jonka ylittävältä osuudelta kohteet saavat korvausta, tehopainotettu keskiarvo on 100 €/MWh niillä kohteilla, jotka veloittavat kyseistä korvausta.
Järjestelmäsuojan kustannuksista vastaavat Fingrid ja TVO sen mukaisesti, mitä Energiavirasto on asiasta päättänyt. Tämä tarkoittaa, että TVO:lle kohdistuvat kustannukset järjestelmäsuojan kohteille maksettavista korvauksista sekä tietoliikenneyhteyksien rakentamisesta, ylläpidosta ja käytöstä. Fingridille taas päätöksen mukaan kohdistuvat kustannukset kohteiden hankinnasta ja sopimusten teosta, järjestelmäsuojan hallinnoinnista, siihen liittyvien laitosten koestuksista sekä järjestelmäsuojan mittaus- ja valvontajärjestelmän ylläpidosta Fingridin käytönvalvontajärjestelmään.
Lisätietoja
Jyrki Uusitalo, johtava asiantuntija, Fingrid Oyj, puh 030 395 5181
sähköposti on muotoa etunimi.sukunimi@fingrid.fi
Faktalaatikko
Suomen sähköjärjestelmän suurin sallittu askelmainen tehonmuutos, jonka sähköjärjestelmä kestää käyttövarmuuden vaarantumatta, on enintään 1 300 MW. Olkiluoto 3 -ydinvoimalaitosyksikön (OL3) liitynnässä enimmäistehoa voidaan kasvattaa toteuttamalla OL3:n järjestelmäsuoja, joka OL3:n irtauduttua äkillisesti kantaverkosta aktivoi välittömästi järjestelmäsuojaan liitettyjä kohteita niin, että tehonmuutos kantaverkkoon on enintään 1 300 MW.